// dit blog is verhuisd - lees verder op www.seegenius.nl/crazyones

App

Lees ePub+ op je Mac met Kitabu

Bij Apple zijn ze er vrij uitgesproken over: digitale boeken lees je op een iPad,  iPhone of iPod touch maar zeker niet op een computer. Niet omdat dat het technisch niet zou kunnen, maar een boek schijn je te willen lezen op iets plats … dus …

Daar denkt ontwikkelaar Sixty Four (gelukkig) niet hetzelfde over en dus is er Kitabu gemaakt en dat is niets minder (maar wel iets meer) dan een e-reader voor je Mac. Met deze App verzamel je ePub-bestanden in een bibliotheek en die kun je vervolgens gewoon, desgewenst in full screen lezen. De App zelf is verder tamelijk bare bones; je kunt lettertype en lettergrootte, de weergave (zwart op wit, zwart op sepia en wit op zwart) aanpassen en je kunt kolommen instellen. Dat laatste wilde mij echter niet goed lukken. Bookmarks en dat soort tierelantijnen kun je nog niet toevoegen. Maar goed, de App is pas bij versie 1.0.6, dus het is allemaal ook nog vrij pril. En het ding wat het moet doen (boeken lezen op de Mac) doet het eigenlijk gewoon prima.

Toch heeft Kitabu is iets extra moois en handigs. Dat is dat je met deze App ook verrijkte ePubs kunt lezen. Dat wil zeggen dat de ePubs die je kunt ‘lezen’ met deze App ook video en audio kunnen bevatten, net als ePubs op iOS met iBooks dat kan. En het mooie is dat je dergelijke ePub-bestanden heel eenvoudig in elkaar knutselt met Pages. Dus als  iBooks Author je net even te gortig is, dan kun je werkstukken, themakaternen, schoolkranten etc., etc. in een handomdraai omtoveren tot mooie multimediale e-boekjes.

Voor ‘in de les’ is Kitabu ook prima, want e-books in ePub-formaat komen steeds meer en meer beschikbaar. Denk bijvoorbeeld eens aan de 39.000 titels in het Gutenberg Project. Daar zit aardig wat spul tussen dat voor (bijvoorbeeld) literatuuronderwijs uitstekend geschikt is

Kitabu kan geen iBooks afspelen en dat is jammer, maar niet heel verwonderlijk natuurlijk. Wellicht dat dat iets is voor de toekomst. Tot die tijd kun je Kitabu downloaden uit de Mac App Store.

Discussion

One comment for “Lees ePub+ op je Mac met Kitabu”

alt textalt textView Fons van den Berg's profile on LinkedIn

Translate

Categories

Hergebruik