// dit blog is verhuisd - lees verder op www.seegenius.nl/crazyones

EduTech

Soundzabound

Garageband, of beter gezegd iLife komt met een leuke verzameling loops, maar soms wil je je meer. In elk geval kan een beetje meer keuze prettig zijn. Nu heeft Apple een hele reeks zogeheten JamPacks, maar die zijn voor een onderwijstoepassing soms een beetje overkill en bovendien zou een school

Gelukkig zijn de Jam Packs van Apple zijn uiteraard niet de enige verzameling vrij te gebruiken loops die er beschikbaar zijn. Zo ontdekte ik onlangs Soundzabound. Het aanbod loops van Soundzabound (SA) bestaat inmiddels uit zo’n 5 volumes. Wat SA doet opvallen is dat zij zich met haar verzameling royalty free music specifiek op het onderwijs richt. Bovendien zijn de loops van SA ook prima te gebruiken in andere programma’s dan die in iLife zitten.

Een volume vol met loops (ook al zijn het er geen 1500) kost iets meer dan een Jam Pack van Apple, maar is voor die € 99 wel door de hele school te gebruiken. Een ‘echt’ Jam Pack mag maar op 1 computer worden gebruikt. Voor het geld hoef je het dus als school niet te laten. De loops zijn helemaal rechtenvrij te gebruiken en kunnen dus in allerlei media (podcasts, filmpjes, web of presentaties etc.) worden gebruikt. Voor zo’n $500 heeft de complete school, van directie tot brugklasser, dus een volledige verzameling loops tot zijn beschikking. Wie dat bedrag jaarlijks uitgeeft, kan leerlingen en personeel zelfs onbeperkt uit de database van Soundzabound (losse of volledige volumes aan) loops laten downloaden. Nog steeds geen schokkend hoog bedrag.

De loops op de Jam Pack DVD’s van Apple zijn van hoge kwaliteit. Je kunt ze dan ook prima gebruiken in Logic, Apples professionele audiosoftware. De Jam Packs zijn dan ook vooral nuttig voor mensen die muziek maken (met Logic of Garaband). De edupodcaster zal de enorme overvloed aan samples maar zeer ten dele kunnen gebruiken. De loops van Soundzabound zijn voor een deel ontegenzeggelijk van mindere kwaliteit, maar nog steeds meer dan goed genoeg voor en klas pod- of vodcastende pubers en docenten. Het viel me op dat de kwaliteit in Volume 5 (de nieuwste) al stukken beter was dan in Volume 1. Dat geeft dus hoop voor de toekosmt.

Bovendien is de bibliotheek rijkelijk voorzien van allerhande genres en zitten er zelfs een aantal ‘klassiekers’ tussen die het altijd goed doen als muzikaal decortje. Wie kiest voor de ‘dowloadlicentie’ kan vrij eenvoudig in die goed gesorteerde bibliotheek van sound files een muziekje van zijn gading vinden. En er is nog een handigheidje: veel van de loops zijn exact 30 seconden of een veelvoud daarvan. Heel praktisch als je tijdens de productie een muziekje wilt vervangen en dus iets van exact de zelfde lengte nodig hebt. Bovendien timet het vrij makkelijk en zijn het goed werkbare tijdseenheden.

Op de site van Soundzabound is een aantal previews te beluisteren (klik even op de Volumes) die een goed beeld geven van de kwaliteit. Ik vind het er eentje om te onthouden.

Discussion

No comments for “Soundzabound”

alt textalt textView Fons van den Berg's profile on LinkedIn

Translate

Categories

Hergebruik