// dit blog is verhuisd - lees verder op www.seegenius.nl/crazyones

EduTech

Amerikanen hebben maar mazzel

Al een paar keer schreef ik over het beleid van Apple om geen software tegen dumpprijzen via Slim of Surfspot aan te bieden. Jammer, want dat scheelt scholieren en studenten een hoop geld. Ook scholen profiteren via die instellingen van scherp geprijsde licenties. Maar goed, daar hoeven we in Nederland niet op te rekenen … of toch?

Op de internationale (lees: Amerikaanse) Apple-site dook deze fijne aanbieding op:

Kijk! Dat zijn de beter aanbiedingen. Via de Edu Store kunnen scholen in het basis- en voortgezet onderwijs voor $ 249 een schoollicentie voor iLife of iWork aanschaffen. Voor dat geld heeft een school 500 seats voor scholieren en daarbovenop nog eens 50 seats voor docenten. Even kijken, dat is dan $ 0,45 per licentie. Omgerekend is dat € 0,33. Netjes!

Dat lijkt misschien weinig significant nieuws, maarrrrr … Een site license voor iLife zullen scholen minder snel aanschaffen: iLife zit immers bij elke nieuwe Mac en gaat wel een paar jaar mee. Daar heeft een school geen jaarlijks terugkerende kosten aan. Maar voor iWork is dat een ander verhaal. Als voor scholen de kosten van betrouwbare, goed werkende productiviteitssoftware bovenop de kosten van een computer (een Mac bij voorkeur) zo laag worden, dan wordt het argument dat Mac-hardware relatief duur is in de aanschaf flink wat wind uit de zeilen genomen. Bovendien kampt Microsoft al een tijdje met het verwijt dat de overhead aan functies het programma veel te ‘zwaar’ maakt voor de eenvoudige skills die scholieren ermee hoeven te beheersen. De programma’s in iWork hebben alle functionaliteit die nationale en internationale onderwijssstandaarden voorschrijven.

Dat gezegd hebbende: met iWork zou je geen ECDL-certificaat halen. Daarvoor ontbreekt een goed databaseprogramma. FileMaker vult dat gat we. Gelukkig zijn er voor FileMaker betaalbare onderwijslicenties en in Nederland zit het zelfs in het aanbod van Slim en Surfspot. Nu nog even wachten tot de schoollicenties voor iWork en iLife naar Nederland komen en dan hebben weerbarstige systeembeheerders en administratoren weer een argument minder om een WinPC te verkiezen boven de Mac.

Discussion

No comments for “Amerikanen hebben maar mazzel”

alt textalt textView Fons van den Berg's profile on LinkedIn

Translate

Categories

Hergebruik